Kinderwens tot Menopauze/Kinderwens/Onvruchtbaarheid bij vrouwen

1.Algemeen

Bij 15% van het aantal paren met een kinderwens verloopt de conceptie moeizaam. De lichamelijke oorzaak ligt in een derde van de gevallen bij de man, in een derde van de gevallen bij de vrouw en in een derde van de gevallen kan geen oorzaak gevonden worden.

De Chinese Geneeskunde beschouwt lichaam en geest als een en  het zelfde. Dit betekent dat bijvoorbeeld de omstandigheden in de baarmoeder en eileiders, de leeftijd, de basisgezondheid van de toekomstige ouders, stressvolle levensomstandigheden, de mentale gesteldheid van de beide partners , allemaal factoren zijn die kunnen meespelen bij het al of niet zwanger worden.

En al deze factoren werken dus ook door op de kwaliteit van eicel en zaadcel.

De eicelrijping vangt zo ongeveer 3- 5 maanden voor de eicelsprong aan. Ook de zaadcellen doen er ongeveer drie maanden over aleer ze volgroeit zijn.

 Met acupunctuur en kruiden de kwaliteit van de eicel en zaadcel verbeteren vergt dus wel enige tijd.

Zodra u een kinderwens heeft is het dus verstandig meteen te stoppen met roken, alcohol, blowen. Dit geldt  voor beide partners. Het is raadzaam om stressvolle omstandigheden uit de weg te gaan in familie, op het werk en relatie, kwalitatief goed voedsel te eten, agressieve stoffen in huishoud schoonmaakmiddelen en make-up te mijden en het lichaam niet uit te putten door topsport.

 

2.Onvruchtbaarheid bij vrouwen en acupunctuur.

Inzet van acupunctuur vergroot de kans op een zwangerschap bij onder andere onderstaande klachten:

–          PCOS

–          Endometriose

–          Geblokkeerde eileiders

–          Herhaalde miskramen

–          Uitblijvende zwangerschap zonder oorzaak

–          Wegblijvende cyclus na stoppen met de pil

–          Onregelmatigheden in de menstruele cyclus

–          Mislukte IUI, IVF

Vanuit Chinees geneeskundig perspectief kan aan de onvruchtbaarheid een veelheid van oorzaken ten grondslag liggen.

Te weinig Yin, Yang, Qi of Bloed, meestal te merken aan grote vermoeidheid, snel buitenadem, slecht slapen. Een slechte doorstroming van Qi en Bloed door aanwezigheid van Vocht, Damp of door woede, verdriet, teveel zorgen. Te veel Hitte of juist Kou in het lichaam. Er kan bijvoorbeeld door een curettage teveel kou in de baarmoeder terecht zijn gekomen. Maar ook het eten van veel ijsjes kan het lichaam te koud maken. Jaren van consumptie van alcohol, koffie en roken kunnen teveel Damp en Hitte in het lichaam veroorzaakt hebben.

Overigens:

–          Xenohormonen  kunnen verstoringen van het hormoonsysteem bewerkstelligen. Zij bootsen de werking van oestrogeen na, een belangrijk vrouwelijk hormoon. Een effect is de afname van de productie van progesteron, belangrijk bij onder andere de instandhouding van de zwangerschap. Ze worden in de industrie gebruikt in zeep en cosmetische producten, lijm, verf, nagellak, plastics.

–          Vrouwen kunnen een allergische reactie hebben op het sperma van hun partner.

–          Natural killer cells helpen de bevruchte eicel zich in de baarmoeder wand in te nestelen. Soms schiet hun werking door en vernietigen het pas ontstane embryo.

 Lees verder over menstruatie cyclus en verminderde vruchtbaarheid, klik hier