Kinderwens tot Menopauze/Kinderwens/Onvruchtbaarheid bij mannen

1.Algemeen

Bij 15% van het aantal paren met een kinderwens verloopt de conceptie moeizaam. De lichamelijke oorzaak ligt in een derde van de gevallen bij de man, in een derde van de gevallen bij de vrouw en in een derde van de gevallen kan geen oorzaak gevonden worden.

De Chinese Geneeskunde beschouwt lichaam en geest als een en  het zelfde. Dit betekent dat bijvoorbeeld de omstandigheden in de baarmoeder en eileiders, de leeftijd, de basisgezondheid van de toekomstige ouders, stressvolle levensomstandigheden, de mentale gesteldheid van de beide partners , allemaal factoren zijn die kunnen meespelen bij het al of niet zwanger worden.

En al deze factoren werken dus ook door op de kwaliteit van eicel en zaadcel.

De eicelrijping vangt zo ongeveer 3- 5 maanden voor de eicelsprong aan. Ook de zaadcellen doen er ongeveer drie maanden over aleer ze volgroeit zijn.

 Met acupunctuur en kruiden de kwaliteit van de eicel en zaadcel verbeteren vergt dus wel enige tijd.

Zodra u een kinderwens heeft is het dus verstandig meteen te stoppen met roken, alcohol, blowen. Dit geldt  voor beide partners. Het is raadzaam om stressvolle omstandigheden uit de weg te gaan in familie, op het werk en relatie, kwalitatief goed voedsel te eten, agressieve stoffen in huishoud schoonmaakmiddelen en make-up te mijden en het lichaam niet uit te putten door topsport.

 

2.Onvruchtbaarheid bij mannen en acupunctuur.

Stress, emoties (woede), te intensief sporten, te strakke kleding, grote vermoeidheid, ouderdom, kou of warmte, drugs, voedingsgewoonten, al deze factoren zijn van invloed op de vruchtbaarheid en dus op de kwaliteit van het sperma en de doorstroming in het genitaal gebied.

Met acupunctuur en kruiden kunnen de beweeglijkheid, de vorm van het sperma en de doorstroming in het genitaal gebied verbeterd worden. Ook de gevolgen van een verwonding kunnen met acupunctuur worden verminderd.

Vanuit TCM perspectief gezien kunnen zaadcellen te traag zijn door een tekort aan Yang energie, of een afwijkende vorm hebben door bijvoorbeeld disbalans in het  Yin. Er kunnen  verstoppingen en verklevingen in het genitaal gebied zijn door de aanwezigheid van Damp en Hitte aldaar, of door slechte bloedcirculatie.

Indicaties voor acupunctuur en kruiden onder andere bij:

 •     Trage zaadcellen
 •     Misvorming van de zaadcellen
 •     Verwonding
 •     Te weinig sperma

 

Overigens:

 • Het beste sperma ontstaat bij een temperatuur welke twee graden lager ligt dan de lichaamstemperatuur. Twee graden warmer houdt de aanmaak en rijping van zaadcellen op. Opwarming kan bijvoorbeeld ontstaan door vaak met de laptop op schoot te werken, intensief sauna gebruik, te strakke kleding

Goede kwaliteit sperma voldoet volgens World Health Organization aan: 

 • Volume van een theelepel vol
 • Meer dan 20 miljoen zaadcellen per ml
 • 40% van de zaadcellen is beweeglijk
 • 30% van de zaadcellen is goed gevormd

Verder:

 •  Ph moet alkalisch zijn, dit beschermt het sperma tegen het zure milieu in de vagina
 •  De zaadcel moet een voldoende voorraad  fructose (een suiker) hebben om te kunnen voortbewegen.
 •  Soms heeft een man een afweerreactie tegen zijn eigen zaadcellen.

Leest u verder via de volgende links:

Onderzoeksresultaten over kwaliteitsverbetering sperma  met acupunctuur vindt u hier.

Resultaten over vermeerdering aantal zaadcellen met acupunctuur vindt u hier.

En meer over acupunctuur en de temperatuur van het sperma vindt u hier.