Kinderwens tot Menopauze/Menstruatie

Als een cliënt met haar klachten bij  een acupuncturist of kruidenkundige komt, dan worden al haar symptomen op een rijtje gezet. Vervolgens wordt er een ordening gemaakt van groepjes symptomen die tegelijkertijd optreden en samen een syndroom vormen. Dit syndroom behandelen door het zetten van naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten of het geven van kruiden, maakt dat de klachten verdwijnen. Welke symptomen/klachten het eerst verdwijnen is niet met zekerheid te voorspellen.

 

Menstruatie

Menstruele klachten kunnen soms met acupunctuur verbazingwekkend snel verdwijnen . Zo werd al na 1 á 2 behandelingen de cyclus van een cliënt voor het eerst in 20 jaar regelmatig.

Behandelingen kunnen onder andere verlichting brengen bij:

–          Pijnlijke menstruatie

–          Te zware bloedingen

–          PMS ( hoofdpijn, gespannen borsten, humeurig )

–          Tussentijdse bloedingen

–          Uitblijven van de menstruatie

–          Onregelmatige menstruatie

–          Te korte cyclus

–          Te lange cyclus

–          Te weinig vloeiing

De cyclus wordt in TCM in 4 fasen gesplitst. In elke fase kunnen problemen optreden. Dit vergemakkelijkt het opsporen van de onderliggende disbalans.

De eerste fase is de menstruele. Als het Bloed niet lekker doorstroomt kunnen er bijvoorbeeld pijnlijke bloedingen optreden. Of teveel Hitte leidt tot veel te overvloedige bloedingen.

De tweede fase is die van opbouw van follikel en bekleding van de baarmoeder. Opbouw van Yin en Bloed. Zijn er bijvoorbeeld tekorten dan rijpt het eitje niet goed, is het te warm of wordt het baarmoederslijmvlies niet dik genoeg.

Derde fase is de ovulatie. De voorgaande fases waren Yin. Er vindt nu de omslag plaats naar een Yange fase. Helpt de innesteling, laat het baarmoederslijmvlies voedzaam worden en verder groeien.

Vierde fase is de fase van vasthouden, van hogere temperatuur, van instandhouden, van beweging indien er geen innesteling van een bevruchte eicel is.

 

Te weinig Nier energie, Milt energie, Hart energie, aanwezigheid van Flegma, Damp en Vocht, Koude of hitte in de baarmoeder, stagnatie van Bloed of energie die niet lekker doorstroomt, het kan allemaal leiden tot verstoringen van de menstruele cyclus.

 Artikel over effect van acupunctuur en kruiden op PMS klachten, klik hier